Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Грижа за ноктите

Ноктите са предпазното покритие на пръстите на ръцете и краката. Както косата и зъбите, така и ноктите не са съставени от живи клетки. Те се формират в бялата област в основата на нокъта, наречена матрикс. Веднъж формиран, неговата външност, здравина и блясък зависят от ежедневните грижи, които се полагат за него. По-долу са дадени най-често срещаните проблеми с ноктите и някои предложения за грижи за тях.

Чупливи и цепещи се нокти
Чупливите, цепещи се или напукани нокти са такива, обикновено поради прекомерното излагане на вода или поради пресушаване на нокътната плочка. Също така това може да се дължи на дразнещия контакт с химикали или от честата употреба на лак и лакочистител. Ако ноктите са твърди и чупливи, това предполага пресушаване на нокътната плочка. Това също може да е свързано със суха кожа на ръцете и прекалено честото им миене.

Меките, чупливи нокти предполагат много често използване на вода.

Набраздени нокти
Резките или набразденията по ноктите са, за съжаление, най-често генетично обусловени. Не мислете, че можете да промените наследството си, но не забравяйте, че все пак можете да го изгладите с полираща пила!  Ако все пак, наскоро са ви се появили набраздявания, това може да е знак за анемия и вие трябва да се консултирате с лекар. Браздите също така могат да са причинени и от прекалено силен натиск и избутване на кожичките по време на маникюр. Когато оформяте ноктите си, полагайте грижа да сте нежни с тях и така те ще растат отново нормални!

Бели петънца по ноктите
Причината за белите петна по ноктите най-често е удар, нараняване на нокъта, прекалено силeн натиск по време на маникюр в основата на нокъта.

Единственото решение в случая е да оставите пeтната да израстат / около 16 седмици / и положете усилие да бъдете по-внимателни и нежни при оформянето на ноктите, и особено при отстраняването на кожичките в основата им, където се генерира новият нокът /това е т.нар. зона на матрикса/.

Жълти нокти
Пожълтяването на ноктите може да е причинено или от прекалено честата употреба на лак за нокти, без под него да сте положили основа, или , което е по-лошо, от гъбички на ноктите, които трябва да се диагностицират от лекар и да се лекуват. Ако проблемът не е болестно състояние, а козметичен дефект, то ноктите могат да се обезцветят с чист лимонов сок или с лакочистител, в чиито състав има лимонена киселина.

Овлажняване и подхранване
Подхранването и овлажняването на ноктите трябва да е ваша ежедневна грижа, ако искате те да растат здрави и блестящи. Подхранването е най-добро с витамините А и Е, които подпомагат възстановяването на естествения баланс на нокъта, а освен това го заздравяват още в началния стадий на генерирането му. Възможно най-често втривайте балсам за нокти в основата на нокъта /зоната на матрикса/ и леко масажирайте докато попие.

Кожичките
Дърпането и гризането на ноктите, излагането на химикали и перилни препарати или общото занемаряване на ноктите са все причини за грубите, дращещи кожички около нокъта. Ако кожичките ви са много болезнени и възпалени, полагайте овлажняващ балсам поне 2 пъти дневно.

Съществуването на кожичките си има основателна причина – те представляват кожната бариера, която предпазва от навлизането на бактерии в тялото ви. Затова изрязвайте само онази част от тях, която пречи на естествения растеж на нокъта и е суха и дразнеща.

MAXI е подхранващ балсам за нокти, който съдържа витамин А, Е и ланолин. Омазняващото и хидратиращо действие на балсама подпомага възтановяването и запазването на естествения баланс на ноктите и така ги поддържа здрави, гъвкави и блестящи. Запомнете, че дехидратираните нокти се чупят и нацепват много по-често от добре поддържаните и хидратирани нокти.