Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Сезонът на буболечката!


Лятото наближава, а с него се появяват много от досадните насекоми, които хапят, жилят и кръвопият безразборно и по всяко време на денонощието.
 

Ухапвания от бълхи
 

Никой не е защитен от тези невидими “домашни любимци”. Въпреки че котките и кучетата са първичният гостоприемник на бълхите( в къщата, а и около нея), човекът често може да стане вторичен гостоприемник на тези досадници.
Пиковият сезон на бълхите е от началото на лятото до края на Октомври/ Ноември. Само женските бълхи хапят, като ухапаното се превръща в малка, твърда, червена и сърбяща пъпчица на кожата. За да се успокои може да се сложи лед или успокояващ сърбежа лосион Калмакс.
 

Комарите
 

Както всички знаем от тях спасение няма.Комарите използват визуални, топлинни и обонятелни стимули, за да локализират жертвата си. От всички тях най-важният може би е обонятелния.
Издишаният въглероден двуокис и млечната киселина са двете съставки, продукт на човешкия метаболизъм, които най-силно привличат комарите и те ги разпознават от разстояние на повече от 36 метра. Комарите имат химически рецептори на антенките си, които се активират от млечната киселина. Тези рецептори могат да се притъпят от Н,Н –диетил-3-метилбензамид / ДЕЕТ/, или с други думи, най-успешният репелент срещу инсекти. Такъв репелент на българският пазар е спреят Репелекс, който успешно отблъсква комари, бълхи, кърлежи и други кръвосмучещи и хапещи насекоми. Преимуществото му е, че може да се пръска и върху дрехите, без да оставя петна или да ги уврежда.

При употреба на Репелекс е добре да се спазват следните правила:
1. Нанасяйте репелента само върху откритите участъци от кожата, които са пряко изложени на ухапвания и ужилвания.
2. Никога не нанасяйте репелент върху рани или раздразнени участъци от кожата.
3. Тъй като репелентът е под формата на спрей не пръскайте директно срещу лицето – първо пръснете в ръката си и после нанесете на лицето.
4. Не разрешавайте на деца да си играят или да използват сами продукта. Когато прилагате върху дете първо пръснете в ръката си и после разнесете по тялото. Никога не слагайте препарат върху ръцете на децата.
5. Използвайте толкова репелент, колкото да покриете откритите части на тялото или дрехите. Обилното напръскване не повишава ефективността.
Сърбежът може да има много причини, но едно правило е валидно във всички случаи – не се чешете! Вместо това използвайте лед или успокояващ сърбежа лосион Калмакс, докато сърбежът премине. Ако разчешете ухапаното място, рискувате да разраните кожата, като по този начин отваряте врата за навлизане на различни бактерии, причиняващи инфекции, които са по трудно лечими. За да избегнете неприятните последствия ползвайте успокояващ лосион Калмакс. Той съдържа активна съставка, успокояваща сърбежа след ухапвания и ужилвания почти мигновено, а ментоловото масло охлажда мястото и действа като естествен растителен репелент. Той може да се ползва ефективно при всякакви инсектни или други дерматити, както от възрастни, така и от деца.