Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Изпотяването - искате ли да научите още нещо?

Защо се изпотявяме? Може би доста от вас знаят, че изпотяването освен влажен и досаден проблем, е една изключително важна функция на човешкия организъм - терморегулацията или по-точно охлаждането на нашето тяло. Чрез потта също така се отделят и някои отпадни продукти от обмяната на веществата.

А знаете ли, че върху кожата се намират около 3 милиона потни жлези, които работят денонощно и отделят от 0,5 литра на ден през хладните месеци до 1 литър на час в горещите летни месеци. Същото количество може да се отдели и при голямо физическо или психическо напрежение. Всеки е установил от собствен опит, че тези работливи жлези са най- гъсто разположени върху дланите, подмишниците и ходилата. Дотук добре, всичко е в границите на нормалното и няма място за притеснение!

Но, при някои хора изпотяването може да е свързано с някакво общо заболяване - например диабет, хиперфункция на щитовидната жлеза, хипертония (нервно-вегетативни заболявания) и др. То може да бъде и признак на друго едно, по-просто заболяване т.нар. хиперхидроза или свръхобилно изпотяване. Във всички случаи, изпотяването и съответно влажната и топла кожа е една изключително благоприятна (среда) предпоставка за развитието на различни видове бактерии и гъбички, на които това е любимата среда за живеене. В процеса на хранене тези микроорганизми отделят някои отпадни продукти, които са основният причинител на неприятната миризма, на краката например. Не е приятно, нали?

При това положение единственото спасение са честите влизания под душа или нещо ефективно, с което да успеем да намалим или регулираме изпотяването. Е, за всеобща радост на нашия пазар вече се появиха много продукти, които имат или поне претендират да имат този ефект. Хубаво е, че са много, но кое да изберем? Ето едно малко разясняване на ситуацията: първо, изберете такъв препарат, които ще е лесен за нанасяне,например лосион с пулверизатор; второ, разгледайте съдържанието на продукта. Повечето билкови отвари имат краткотраен ефект и по-скоро създават усещането за хладина отколкото да подтискат изпотяването. На нашия пазар вече се появиха най-модерните продукти и техните български аналози, съдържащи алуминиев хлорид, който е напълно безвреден за човека. Без да уврежда потните жлези той намалява количеството на отделяната пот, повлиявайки самия механизъм на потоотделянето, ефектът му е продължителен - между 10 и 14 дни. Трето, не избирайте дезодоранти, защото те само добавят миризма към вече съществуващата. Ако изпотяването ви притеснява не се колебайте да се обърнете към лекар, най-добре към специалист дерматолог за консултация, защото той ще ви помогне да се ориентирате на пазара за антиперспиранти и така успешно да решите този досаден проблем.