Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Слънцезащитни съвети

Фотозащитните кремове са много важна предпазна мярка, но не са достатъчни! За да намалите риска от дълготрайни щети от слънцето по кожата Ви препоръчваме:

 • Опитайте да не се излагате на слънце между 10 и 16 ч.
 • Носете дрехи, покриващи ръцете и краката.
 • Ползвайте фотозащитен крем с фактор минимум 15 или по-висок с UVA и UVB защита.
 • Хора, които прекарват дълго време на слънце или които изгарят лесно, трябва да ползват фотозащитен крем с фактор 30 и повече.
Дерматолозите препоръчват ежемесечно да се наблюдават луничките и бенките по тялото, и ако се забележат някакви промени, трябва да се отиде незабавно на лекар.

Бременните жени или такива, които взимат противозачатъчни таблетки също трябва да са по-внимателни със слънцето. Незащитеното излагане на слънце може да причини тъмни пигментации на бузите и челото. Препоръчва се фактор 30 или повече.

Медикаменти свързани с лечението на акне могат да повишат риска от изгаряния. Хора, вземащи лекарства като антибиотици или ретиноиди трябва да вземат много сериозни мерки срещу слънцето.

 • UV отразяването от пясък, водни повърхности, бетон, сняг удвояват сумата поета радиация от кожата.
 • Използвайте слънцезащитен крем дори под дрехите; стандартната тениска осигурява защита само от 6 до 8 фактор.
 • Слагайте фотозащитата си поне 15 минути преди да излезете навън и се мажете повторно на всеки 2 часа особено ако спортувате интензивно или плувате.
 • Проверете дали очилата ви имат защита от UVA и UVB лъчи , които да филтрират поне 80% от слънчевите лъчи.
 • Не забравяйте да сложите крем на ушите и устните си.


Слънчевата светлина съдържа ултравиолетови лъчи, които вредят на кожата и очите. Тя може да предизвика преждевременно стареене и рак на кожата /меланома/.

Ултравиолетовите лъчи минават през облаците и през мъгла. Те също преминават и през водата, затова се нуждаете от защита дори когато плувате или играете във водата.

Щетите от слънцето не преминават, те се натрупват!

Рискът от рак на кожата
Никой не е напълно защитен от слънцето. С течение на времето излагането на ултравиолетовото лъчение и най-вече изгарянията, могат да причинят рак на кожата. Рискът от кожен рак е много по-голям в наши дни, отколкото е бил преди 20 години. Основната причина за това е нашия стил на живот - ние прекарваме много време, работейки и почивайки навън, често без подходяща защита. Ние сме изложени на повече ултравиолетови лъчи и защото защитният слой от озон около земята е много изтънял от замърсяването на околната среда. Случаите на рак на кожата нарастват успоредно с изтъняването на озоновия слой. Всеки един от 7 човека роден в наши дни има риск да развие рак по време на живота си.

Рискът от рак на кожата е по-висок при хора които:
 • имат светла кожа, очи и коса
 • работят, играят или са изложени на слънце за дълъг период от време
 • имат няколко изгаряния в детството
 • са имали в семейството болни от рак на кожата
 • Меланома или ракът на кожата поразява близо 45 000 американци годишно
 • Слънчевите изгаряния в детството многократно увеличават рискът от меланома.
 • Меланома обикновено започва като равна кафява бенка или пигментиран участък, който променя цвета, формата и размера си и може да сърби и кърви.
 • Ако се диагностицира в ранен стадий, меланомът може да бъде излекуван, но в късен стадий е много вероятно да се стигне до фатален изход.
 • Меланом може да се развие и в окото, но много по-често върху кожата.Какво означава SPF?
SPF - сън протекшън фактор - номерът, който стои след тази абревиатура на етикетите на слънцезащитните продукти / от мин. 2 до 50 и повече/ означава тяхната способност да блокират или филтрират вредните слънчеви лъчи. Например, ако използвате крем с фактор 15, можете да останете на слънце 15 пъти повече, отколкото без слънцезащита докато изгорите. Важно е да се знае от потребителите, че нарастването на защитния фактор, не увеличава пропорционално количеството на поетата ултравиолетова радиация. Така например, докато фактор 2 ще абсорбира 50% от ултравиолетовите лъчи, то фактор 15 абсорбира 93%, а фактор 34 поема 97%.

Как да изберем слънцезащитен крем?
Изборът на слънцезащитен крем от изобилието, съществуващо на пазара е доста трудно. Тези съвети може и да ви помогнат:

Дерматолозите силно препоръчват употребата на крем с фактор 15 или дори повече за всички типове кожа. Ако сте светлокожи и изгаряте лесно, за вас е по-добре да ползвате крем с по-висок фактор за допълнителна защита. Използването на крем, лосион или олио е въпрос на личен избор, но запомнете, че олиото не съдържа достатъчно количество защитен фактор и обикновено неговият фактор едва достига до 2.
Всички фотозащитни продукти трябва да се нанасят повторно, затова следвайте инструкциите дадени от производителя. Геловата форма на фотозащите предизвиква изпотяване и поради това, трябва повторното намазване да е по- често. И не забравяйте, скъпите кремове не са задължително по-качествени.

Избирайте "широкоспектърни" фотозащитни кремове, които филтрират и UVA и UVB лъчите. ПАБА, или пара-амино бензоената киселина е една от оргиналните съставки предпазваща от Б-лъчите. За съжаление някои хора са свръх-чувствителни към ПАБА, затова са разработени по-модерните и рафинирани естери на ПАБА / като глицерол ПАБА, padimate PABA and padimate O/, които се влагат като съставки на слънцезащитните кремове. ПАБА и естерите й защитават само от UVB радиация,изгарящите слънчеви лъчи, които са основната причина за изгарянията и рака на кожата. Интересувайте се и от другите абсорбери на UVB в списъка със съставките на крема като например салицилати и цинамати. Трябва да търсите кремове, които също така предпазват от UVA радиация, това са лъчите които проникват по-дълбоко в кожата и са виновници за преждевременното остаряване и набръчкване на кожата. UVA- предпазващи химикали са оксибензона, сулисобензона и Парсол 1789, наричан още авобензон. Важно: SPF номера на слънцезащитния крем показва само способността за предпазване от Б лъчите. Досега няма одобрена класификация която да реферира защита от А лъчите.

Търсете продукти, които са водоустойчиви и пото-устойчиви, особено ако интензивно спортувате.

Фотопротекторите се делят на две основни групи: химични и физични. Химичните протектори съдържат специални съставки, които действат като филтри и намаляват проникването на ултравиолетовата радиация в кожата. Тези фотопротектори често са бъзцветни и образуват тънък видим филм върху кожата. Тези продукти обикновено съдържат UVB поглъщащи химикали, а все по-често и UVA абсорбери.

Физичните фотопротектори, често наричани сънблокери, са продукти, съдържащи съставки като титаниев диоксид и цинков оксид, които физически блокират проникването на ултравиолетовото лъчение. Сънблокерите осигуряват широка защита и срещу UVA и UVB лъчи. Те са козметично неприемливи за много хора, защото често оставят петна, трудно се измиват и са видими. Сънблокерите се препоръчват за хора, които имат свръх-чувствителност към слънчевата радиация. Много модерни в последно време са дрехите, направени да блокират слънчевото лъчение. Техният защитен фактор е от 30 и нагоре.

Кога да използваме фотозащитен крем?
Слънцезащитата трябва да се използва през деня, ако ще излизате навън за повече от 20 минути. Повечето хора поемат това количество слънце докато извършват рутинни дейности. Фотопротекторите могат да се слагат под грима. Днес има много козметични продукти, които съдържат фотозащитен фактор, тъй като защитата от слънцето най-вече означава предпазване от преждевременно стареене и рак на кожата.