Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Акне и грижа за проблемната кожа

 

ПРОБЛЕМЪТ АКНЕАкнето е често срещано състояние, което засяга еднакво и мъже и жени на всякаква възраст. То е най-често свързвано с юношеството, но засяга милиони хора на възраст между 12 и 40 години. Появата и развитието на акнето могат да варират и са строго индивидуални. Акнето може да се прояви във вид на малки до големи нежни пъпчици или кисти или като малки подутини с цвета на кожата, или черни точки (комедони) .

Причини: Причините за акнето включват много различни фактори, като генетичната обусловеност играе голяма роля. Акнето се развива в порите и мастните жлези (космено-мастни фоликули) на кожата. Клетките в порите образуват кератин, който се натрупва и блокира отворите. Мастните жлези продължават да функционират и да произвеждат себум /мазнина/. Често в кожата се развива бактерий /пропионибактериум акнес/, който процъфтява в условия на запушване и натрупване на себум.

Другите причини за акне са чисто индивидуални. При жените често се срещат предменструални симптоми на акне. Много лекарства също са свързани с появата на акне като например – тестостерон, барбитурати, противоепилептични лекарства, литий и системни и инхалаторни кортикостероиди. И накрая, механичното дразнене на кожата също може да бъде причина за появата на акне.

Етническа предразположеност: Като цяло хората с по-тъмна кожа имат по-малко оплаквания от акне в сравнение с хора със светла кожа. По-тъмната кожа има по-големи мастни жлези и по-добре структурирани пори, което от своя страна е предпоставка за липсата на сериозна проява на акне. Когато хора с по-тъмна кожа имат акне причините са същите като при хора със светла кожа. При тъмната кожа обаче, по-често остават хиперпигментни петна, след като пъпките преминат. Когато лекуваме акнето при тези хора, трябва да внимаваме да не дразним кожата, защото това може да причини тъмни петна и белези.

ДИЕТА: В продължение на години, специалистите смятаха, че мазните храни, безалкохолните напитки и шоколада могат да причинят АКне. Тази гледна точка е оспорвана, но не е изцяло отхвърлeна, защото някои хора са изключително чувствителни към храни и лекарства. Храната като цяло не е причина за появята на акне.

Козметика: Кожата на всеки човек е уникално чувствителна към различните козметични продукти. Винаги трябва да се използва неомазняващ кожата грим. Продукти базирани на вода не винаги са неомазняващи, много от тях съдържат мазнина. Ако кожата ви е чувствителна към козметика, използвайте маркови продукти и проверявайте тяхните съставки.
Когато нанасяте козметиката се опитайте да намалите до минимум контакта между пръстите и съдържанието на опаковката, за да избегнете заразяването на цялата опаковка с бактерии. Всички принадлежности за нанасяне на грим трябва да се поддържат чисти.
Розовата и червена гама гримове привличат вниманието към раздразнената кожа, затова се опитайте да се придържате към неутралните тонове и топлата кафеникава гама, близка до естествения цвят на кожата. Професионалните гримьори често смесват зеленикав със обикновен фон дьо тен, за да прикрият червените петна. Друг начин за прикриване на проблемната кожа е да се използва пудра върху фон дьо тена.
Пудрите могат да се използват, но само с четка, за да се намали дразненето. Те са важни не само като прикритие, но и за да попият излишната мазнина от кожата. Желателно е да се използва пудра с матов оттенък.
Имайте предвид, че някои продукти за коса също могат да причинят акне. Внимавайте с употребата на гелове, пяни за коса, помади и лакове.

Съвети:
1. Механичното дразнене (търкане, чоплене на кожата може допълнително да раздразни акнето и да забави лечението му. Не можете да изтъркате Акнето.
2. Стресът може да влоши акнето, но не може да го причини.
3. Слънчевите изгарянията може да провокират акнето.
4. Изпотяването при физическо натоварване може да засили или да влоши акнето по лицето,гърдите и гърба.
5. Не забравяйте, че климататът може да въздейства на производството на мазнина в кожата. Влажният климат увеличава мастната секреция и съответно може да раздразни акнеичната кожа.

Препоръки:
Важно е да знаете, че целта на лечението на акне е да предотврати бъдещи усложнения, запушвания и инфекции на кожата. Лечението е строго индивидуално. Лекувайте инфектираната кожа ежедневно, а не само в кризисните моменти. Не забравяйте, че третирането на акнеичната кожа следва да е цялостно – лекувайте цялото лице, гърди и гръб, за да постигнете добри резултати. При почистване на лицето, избягвайте употребата на гъба, за да предотвратите допълнително механично раздразване на кожата и евентуални белези.
Акнето се повлиява най-добре от продукти въздействащи едновременно върху омазняването, запушването на порите и развилите се бактерии - такива продукти за локално приложение съдържат хексаметилентетрамин. Ако акнето е по-леко изразено, предимно с комедони (черни и бели точки), то тогава може да се използват продукти съдържащи ретинол, бензоил пероксид, алфахидрокси киселини. Нежелателна е употребата на локални антибиотици, тъй като те имат само временен ефект и предизвикват резистентност на бактериите.
Ако акнето е тежко освен локална трябва да се приложи и системна терапия под контрола на дерматолог.
Накрая, ако акнето е изразено в черни точки или червени подутини с бяло връхче е хубаво те да се почистват веднъж или два пъти седмично, за да се отпушат порите.
Въпреки, че акнето е широко разпространен проблем и в аптеките се продават много и различни продукти за лечение и профилактика, не забравяйте, че е от изключителна важност да не назначавате сами лечението си, а да се консултирате с дерматолог.