Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Чувствителна, раздразнена или алергична кожа?

Чувствителна, раздразнена или алергична кожа?
Каква е Вашата кожа? Знаете ли разликата между алергична реакция на кожата и чуствителна кожа? В следващите редове сме се постарали да обясним разликата между тези състояния, защото доста често всички ние наричаме с името „алергия” всичко, което се случва на кожата ни!
Кожата притежава няколко типа реакции на непоносимост към козметичните продукти. Трябва да се прави разлика между чувствителна, раздразнена и алергична кожа!
Така наречената чувствителна или реактивна кожа се характеризира с чувство на парене, леко зачервяване и дискомфорт. Кожата е опъната или стегната без наличие на сърбеж. При наличие на чувствителна кожа е препоръчително да се използват възможно най-малък брой козметични продукти, като е желателно те да бъдат без аромат или много слабо парфюмирани. Добре е да се избягва употребата на сапуни, ексфолиращи маски и продукти, съдържащи хидрокси-киселини, ретиналдехид и третиноин /производни на вит.А/ . Когато излагате чуствителна/реактивна кожа на слънчеви лъчи, вятър, директни източници на светлина или среда с климатик е препоръчително да се нанасят кремове с лека консистенция, дори и охлаждащи кремове.
За раздразнена кожа се говори, когато в резултат от приложение на неподходящи за типа кожа козметични продукти се появяват симптоми, като чувствителност при допир, зачервяване и на места набръчкана кожа с тенденция към лющене, но без сърбеж. Дразненето трябва да се лекува, защото в повечето случаи подпомага появата на алергия. За да намалите дразненето на кожата до минимум е желателно да почиствате кожата с неутрални лосиони или топла вода, да използвате кремове, съдържащи молекули според типа на дразненето. Използването на слънцезащитна козметика в случай на излагане на слънце също спомага за намаляване дискомфорта на кожата.
Когато става въпрос за алергия към дадена съставка, козметика или продукт е налице зачервена, загрубяла кожа с интензивен сърбеж, като тя може да бъде както суха така и влажна. На практика всеки път, когато е налице сърбеж трябва да се има предвид, че може да става въпрос и за алергия. Сигурни признаци на прояви на алергичен дерматит (алергия) от различни козметични продукти са силен сърбеж, зачервяване на кожата, екземи, лишеи, уртикарии и пигментации. При повечето от тези алергични реакции се изисква консултация с дерматолог. Единственият начин за лечение на контактните дерматити, е пълното или временно избягване на алергените, съдържащи се в козметичните продукти. На практика намаляването на чувствителността към определен алерген е невъзможно, затова трябва да се избягват веществата и продуктите, които са подозирани за наличието на такива за вашата кожа. Доказването на алергия към определена съставка е възможно с помоща на тестуване с т.нар. пач тестове, които се извършват в клиниките по Дерматология и Венерология.
Много често се бърка чувствителната и раздразнена кожа с наличието на алергия. Затова трябва да се прави разлика между различните реакции на кожата, тъй като това е от голямо значение за предстоящото лечение на проблема.
За да се избегне дразнене и различни алергични кожни реакции трябва внимателно да подбирате козметиката, която използвате според типа кожа.