Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Факти и митове за антиперспирантите и съдържащите се в тях алуминиевите соли

Алуминиевите соли са едни от най-ефективните съставки на продуктите против изпотяване (антиперспирантите). Много често в магазина или аптеката е трудно да направим разлика между тях и дезодорантите. Докато дезодорантът има задачата да премахне или замаскира неприятната миризма от потта, антиперспирантите контролират самия процес на  потоотделяне.

Факти и митове за антиперспирантите и съдържащите се в тях алуминиевите соли

Алуминиевите соли са едни от най-ефективните съставки на продуктите против изпотяване (антиперспирантите). Много често в магазина или аптеката е трудно да направим разлика между тях и дезодорантите. Докато дезодорантът има задачата да премахне или замаскира неприятната миризма от потта, антиперспирантите контролират самия процес на  потоотделяне.
 

Как става това?

За да има ефект средството против изпотяване, в състава му влизат алуминиевите соли (т.нар. Алуминиев хлорохидрат). Те имат важна функция – да намалят отделянето на пот от потните жлези като формират малки „запушалки” на повърхността на свръх активните пори. Те са повърхностни и се отстраняват постепенно с времето чрез триенето на кожата в зоната и с регенерацията на кожата. Продуктите с  алуминиеви соли действат като бариера за бактериите, с което помагат и премахването на неприятната миризма.
 

Опасно ли е за терморегулацията на организма?

Терморегулацията на тялото не се нарушава от спрейовете против изпотяване. Зоната под мишниците заема едва 1% от площта на тялото, а ефективните продукти блокират само свръхактивните потни жлези, без да влияят на общата температурна регулация на организма.
 

Алуминият опасен ли е за човека?

Всекидневно повечето хора приемат с храната и водата между 30-50 мг алуминий дневно. Той минава през организма ни и се извежда от него по естествен път. С нанасяне под мишниците, организмът усвоява едва 0,012% от 1 мг от алуминиевите соли. Стремежът да се избегне употребата на третия по разпространение химичен елемент в света, като се избегнат средствата против изпотяване, не пречи организма да продължава да приема алуминий през храната, водата и въздуха (при това в много по-сериозни количества).
Има ли връзка между солите на алуминия и Алцхаймер?
През 60-те години в САЩ започва голямото търсене на виновник за болестта на Алцхаймер. Над 5 млн души в напреднала възраст са били засегнати от заболяването, затова е трябвало бързо да се намери „отговорен”. Така американски учени за първи път решават, че средствата против изпотяване влияят на мозъка, отлагайки алуминий в сивото вещество. Въпреки, че е много повърхностно, това твърдение битува доста години в Щатите, докато не е развенчано с научни доказателства. Днес вече се знае, че връзка между дезодорантите и Алцхаймер не съществува. Според официално изявление на Организацията за борба с Алцхаймер в САЩ, няма никакво доказано взаимодействие между алуминиевите соли в средствата против изпотяване и заболяването, а статиите, всяващи паника почиват на една стара, развенчана легенда.

Алуминиевите соли причиняват рак. Вярно ли е?

Параноята, че дезодорантите и антиперспирантите причиняват рак също битува не от вчера в интернет и популярната преса. Тя носи началото си от един препратен верижен мейл преди 10-на години, който стартира слуха, че съставките на средствата против изпотяване се отлагат в лимфните възли, разположени в подмишниците и причиняват рак. Разбира се, в електронните пощи няма приложени научни доказателства за тези твърдения, но шумът вече е голям и паниката завладява милиони хора.

Фактите са, че въпреки упоритата работа, лабораторните тестове и публикуваните научни трудове, досега Американската и Европейската агенции за борба с раковите заболявания не са намерили пряка зависимост между едното и другото.
Председателят на онкологичното отделение на Майо Клиник отговаря на поредния уплашен въпрос за влиянието на алуминиевите соли върху рака така: „Всички се вълнуват от дезодорантите и състава им, но никой не спира цигарите”.
Според редица престижни издания и институции (Американската Здравна Организация, Американската организация за борба с ракови заболявания, Научния комитет за безопасност на козметичните продукти на Европейския съюз), не съществува връзка между раковите заболявания и съдържанието на алуминиеви соли в дезодорантите.

Стремежът към по-чист живот е завладял голяма част от модерните градски хора. Разбира се, подкрепяме това, стига да може ясно да се отграничава знанието и научно-доказаните факти (които ние предпочитаме) от параноята, маркетинга и крайните съждения, базирани на мнения във форуми и сайтове със съмнително съдържание.

Редовно се информираме за най-новите изследвания, научни статии и световни регулации по отношение на безопасността на дерматологичната козметика. Всички съставки в козметичните продукти строго се проверяват за безопасност и се анализират преди да бъдат разрешение за употреба на Европейско ниво. Така че, ако спазвате указанията за правилна употреба на продукта (нанасяне върху суха кожа, и не непосредствено след епилация) ще получите само онова, което търсите като ефект – намаляването на количество пот и премахване на неприятната миризма под мишниците.