Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Химичните пилинги и тяхната алтернатива

 

Химическите пилинги се превърнаха в един от най-популярните начини за грижа за кожата и борба със стареенето й. Едно от основните предимствата на козметичните продукти с екфолиращ ефект е достъпността – процедурата е неинвазивна, с минимален процес на възстановяване, или както я наричат американците – „подмладяване в обедната почивка”.

Химическият пилинг представлява контролирано унищожаване на повърхностните кожни слоеве чрез прилагане на химически вещества с благотворно влияние върху кожата. С въздействието си върху структурата на клетката, специалните активни агенти карат кожата да се регенерира и стимулират образуването на нов колаген в дълбоките й слоеве. Така тя става значително по-свежа, плътна, подмладена, с изграден релеф и намалени дефекти. Много ефективни резултати дава пилингът и за лечение на пигментация. Излющвайки горния слой на кожата, кафявите петна намаляват и постепенно изчезват.

Според дълбочината на въздействие, химическите пилинги са три вида - повърхностен, среден и дълбок.

Повърхностният пилинг най-често включва алфа-хидрокси киселини - гликолова, млечна или друга плодова киселина. Позволява да се прави често, но в зависимост от реактивността и чувствителността на третираната кожа периодът между отделните процедури може да се увеличи или намали. Гликоловата киселина е една от най-често използваните киселини от тази група, защото много лесно прониква през кожата. В природата тя се съдържа в захарната тръстика, захархото цвекло и неузрялото грозде. Това е изцяло натурална съставка и най-често се използва за терапия на акне, както и при подмладяващи процедури.
Млечната киселина се съдържа в прясното и киселото мляко. Лимонената киселина се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове. Набира популярност и бадемовата киселина - екстракт от гочиви бадеми и перувикова киселина, която се съдържа във ферментиралите плодове и в ябълковия оцет.

Средно дълбокият пилинг третира по-дълбоки бръчки и белези от акне. Най-често използваният химически агент е трихлор-оцетната киселина. Възстановяването отнема повече време и е препоръчително да се прави на по-големи интервали.

Дълбокият химически пилинг е процедура, която е свързана със сериозни странични ефекти, затова не е популярна. Постига дълбоко излющване на кожата, но използваните химически агенти са с висока концентрация и могат да повече да навредят, отколкото да помогнат. Престой в клиника е задължителен, а периодът за възстановяване е дълъг.

Процедурите, извършвани в лекарския кабинет или в козметичните студиа изискват време, запазване на час, редовни посещения на салона, и не на последно място – сериозен финансов ресурс. Колко удобно би било да има професионален химичен пилинг за употреба в домашни условия, в свободното време и без притеснения как ще изглежда лицето ви докато се прибирате от салона до вкъщи.
Иновацията на Biotrade - Pure Skin Тоник е ефективно решение за дамите, които искат да изглеждат добре, имат динамично ежедневие и мислят рационално за бюджета си. Това е професионална дерматологична грижа в домашни условия. Основното действие на Pure Skin тоник е да премахне деликатно най-горния „увреден” слой на кожата, като клетките в непосредствената близост до унищожения слой под условието на „стрес” започват  активно да растат, да се делят и произвеждат еластин и колаген. Така се осигурява постоянно разкриване на нежна и здрава кожа, регулиране на прекомерната мастна секреция и свиване на разширените пори.  Активнита съставка азелаинова киселина има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Помага за нормализирането на процесите на отделяне на кератин в стените на космените фоликули, което спира образуването на комедони. Действа антимикробно и препятства възпалителните процеси. Намалява поствъзпалената пигментация. Азелаиновата киселина изхвърля свръхнатрупванията на меланин, като резултатът е по-светла кожа с равен цвят, подобрена еластичност и изгладени фини бръчки.

Когато използвате Pure Skin Tonic кожата леко се зачерява за период между няколко часа до 1 денонощие след процедурата. Постепенно зачервяването избледнява и настъпва леко излющване на повърхностния слой от мъртви клетки, образували се в резултат на процедурата.

Важно е да помните, че след химически пилинг кожата става значително по-фоточувствителна, което налага специални грижи за нея. След пилинга е желателно да се избягва излагане на  слънчева светлина, а употребата на слънцезащитни кремове 50+ фактор е задължителна. Не забравяйте, че лятото не е подходящ сезон за тази грижа за кожата, и е препоръчително да се прави между октомври и април-май.