Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Хиперпигментациите или тъмните петна по кожата

Хиперпигментацията е състояние на кожата, което се характеризира с потъмняване на определени участъци, най-често на лицето, деколтето, раменете и ръцете, причинено от свръхпроизводство на меланин и концентрацията му в определена зона на епидермиса. 

Хиперпигментацията е състояние на кожата, което се характеризира с потъмняване на определени участъци, най-често на лицето, деколтето, раменете и ръцете, причинено от свръхпроизводство на меланин и концентрацията му в определена зона на епидермиса. В засегнатия участък кожата променя цвета си и в зависимост от естествения ни тен би могла да стане кафеникава или жълтеникава, като през лятото, пигментираните петна са с по-наситен цвят, съответно и по-видими.

ПРИЧИНИ
Меланинът е пигмент, който отговаря за цвета на кожата, косата и ирисите и се произвежда от клетки наречени меланоцити. Производството на меланин е в пряка зависимост от редица фактори, в това число генетични, хормонални и външни - бременност, хормонален дисбаланс, ултравиолетовите лъчи, козметични продукти и медикаменти, предизвикващи по-висока фоточувствителност на кожата.
С напредването на възрастта прозводството и разпределението на меланина става по-неравномерно, ето защо побеляването на косата и така наречените “старчески петна” съпътстват остаряването на организма.
Друга форма на хиперпигментацията е пигментация на кожата вследствие на излекувани кожни възпаления, заболявания, наранявания, в това число лазерен и химичен пилинг, а също така и изгаряния също водят до промяна в пигментацията на кожата.

ВИДОВЕ ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ
Промяната в пигментацията на кожата, която е извън нормите, би могла да съпровожда редица заболявания, които се установяват след лекарски консулт. По-широко разпространените форми на хиперпигментация, които се повлияват добре и избледняват или напълно изчезват при редовната употреба на избелващи и слънцещитни козметични средства са Ефелиди (лунички), Лентиго и Мелазма (хлоазма).

Ефелидите (луничките)
Луничките (ефелиди) се дължат на увеличено натрупване на меланин и представляват малки пигментни петна с кръгла или неправилна форма, които са с наследствен характер, а цветът им бива жълтеникав, червеникаво или тъмнокафяв. По-често се срещат при светлоруси и червенокоси хора със светла кожа и обикновено са разположени в зони, които се излагат на въздействието на слънчевите лъчи. Ежедневната употреба на слънцезащитна козметика намалява контраста им, а през зимните месеци, при част от хората, луничките изсветляват или изчезват напълно.
Лентиго
Лентигото представлява малко, но ясно очертано пигментно петно, което се дължи на хиперплазия (увеличаване) на броя на меланоцитите. Има различни видове лентиго: Просто лентиго (Lentigo simplex) се появява в много ранна детска възраст или се носи по рождение и не се влияе от въздействието на слънчевите лъчи, за разлика от други видове лентиго - соларно лентиго (Solar lentigo; Lentigo senilis), познато и като възрастови петна, което се появява с напредването на възрастта по откритите части на тялото. Продължителното използване на солариум също се счита за предпоставка за появяване на лентиго.
Лентиго се третира под лекарско наблюдение и се повлиява добре от избелващите козметични средства.

Мелазма (хлоазма)
Мелазмата, позната още като придобита хиперпигментация е по-често срещана при жени с по-тъмна кожа и обикновено се появява след трийсетте. Има различни причини за появата и, една от които е промяната на хормоналната картина по време на бременост. Счита се, че така наречената “маска на бремеността” би трябвало да изчезне няколко седмици след раждане, с нормализирането на хормона естроген. При голяма част от жените обаче, пигментните петна не изчезват от само себе си и остават като траен дерматологичен проблем.
Друга причина за появата на мелазма е прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи, прием на определени медикаменти и употреба на козметични средства, съдържащи етерични масла. Пигментираните участъци от кожата са с различна големина, форма и цвят, като най-често се срещат в горната част на лицето.
Мелазмата може да изсветлее и да изчезне напълно при редовната употреба на избелваща козметика и пълното ограничаване на излагането на влиянието на слънчевите лъчи, без употребата на слънцезащитни кремове и лосиони.


ГРИЖА И ТРЕТИРАНЕ
За лечението на хиперпигментацията се изисква търпение и постоянство, както и грижа по превенцията на повторна поява или засилване на образуването на пигментни петна.
Най-подходящият сезон за това е есенно-зимния, а средствата са от най-различен характер. Преди да предприемете мерки, консултирайте се с дерматолог, за да не влошите състоянието на кожата си.
Простото прикриване на петната с фон дьо тен или коректор, не решава проблема и ако не сте наясно с генезиса му, вероятността да влошите състоянието на кожата си е голяма, също както при употребата на домашно приготвените маски. Често в тях се използват продуктите, които алергизират или раздразват кожата - мед, жълтъци, хлебна сода, лимонов сок, кисело мляко и прочие със съмнителен ефект.
Терапията на хиперпигментацията се състои в изсветляване и излющване на засегнатите участъци. За целта се предлагат множество козметични средства под формата на кремове, лосиони и серуми, които потискат синтеза на меланин и регулират разпределението му в повърхността на кожата. В състава им влизат различни въщества, в това число хидрохинон, арбутин, коджик киселина, алфа-хидрокси киселини, третиноин, както и различни витамини.
Хидрохинонът е ароматно вещество, вид фенол. Той е една от най-често използваните и най-спорни активни съставки за избелването на кожата.
Арбутинът се извлича от от растението мечо грозде. Изсветляващото му действие е свързано с потискане на ензима тирозиназа и синтеза и разгражданенто на меланина.
Алфа-хидрокси киселини действат като ексфолианти, като премахват мъртвите клетки и стимулират производството на колаген.
Третиноин е карбоксилна киселинна форма на витамин А, полезен е със своите ексфолиантни и кератолчни свойства.

По препоръка на дерматолог, по-тежко засегнати участъци от кожата се третират с лазер, IPL апарат, микродермабразио, химичен пилинг, криохирургия с течен азот и други.
BIOTRADE ИЗБЕЛВАЩА СЕРИЯ
Специалната формула на продуктите от избелващата серия на BIOTRADE включва комбинация от следните високоефективни активни съставки:
Коджикова (Коджик) киселина – изолирана за първи път през 1989 година в Япония. Коджиковата киселина  е естествен продукт, който се извлича от няколко вида фунги (гъби) и е ефикасно средство за изсветляване на кожата, което потиска действието на ензима тирозиназа и съответно на меланин, освен това тя има и антибактериални свойства.
Гликолова киселина - натурална съставка, част от семейството на Алфа-хидрокси киселините. Тя се синтезира от захарна тръстика и затова се нарича плодова киселина. Гликоловата киселина е ефективен ексфолиращ агент, който премахва повърхностния слой мъртви клетки, с което се стимулира синтеза на нови такива.Допълнителен ефект от прилагането и е намаляването на появата на
Витамин С - укрепва кръвоносните съдове, подобрява дейността на съединителната тъкан, в това число синтеза на колаген, подобрява здравината на кожата и редуци¬ра синтеза на меланин. Има антиоксидантен характер и ускорява процесите на заздравяване на кожата, избелва, понижава количеството на изработения меланин и предотвратява процеса на преждевременно стареене.
Действието на продуктите се състои в изсветляване на петната и отстраняване на повърхностния слой на кожата, а общият ефект при правилна употреба на избелващата серия продукти на BIOTRADE е по-гладка и свежа кожа, изравнен тен без петна и неравности.
http://biotrade.bg/melabel-whitening/?p=54&l=1

ПРЕПОРЪКИ
Използвайте слънцезащитен крем с много висок UV фактор (50+) целогодишно, включително в облачни дни и студените зимни месеци. Най-добрата превенция на хиперпигментацията е защитата от ултравиолетовите лъчи, които стимулират меланоцитите и увеличават производството на меланин.
Избягвайте козметични продукти с ретинол, които повишават фоточувствителността на кожата.
При поява на тъмни петна по кожата, сведете до минимум излагането на слънце и се откажате от солариума.
Прилагайте избелващи козметични средства и процедури само в есенно-зимния сезон и то винаги в комбинация със слънцезащитни козметични средства. След приключване на избелващите процедури, слънцезащитата трябва да продължи, тъй като кожата остава фоточувствителна за дълъг период от време.
Включете повече магданоз, домати, боровинки, шипка, чушки, патладжани, фасул, кайсии и праскови в диетата си, тъй като те са есетествени източници на витамините С и РР (никотинова киселина), които понижават фоточувствителността на кожата.
Избягвайте интензивната и инвазивна ексфолиация в зоната на пигментните петна.