Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Какво представлява кокошият трън?


Всеки някога е имал мазоли, причинени от неудобни обувки. И макар да причисляват кокошия трън към групата на мазолите, една от основните причини за образуването му е човешкия папилома вирус. Най-често се появява по пръстите на ръцете и краката или върху повърхността на петите, но изключително рядко може да засегне други части на тялото.
Как и защо се появява?
Човешката кожа е покрита с многослоен плосък епител - епидермис, който има защитна функция. Клетките от повърхностния слой на епидермиса образуват рогово вещество, наречено кератин. То предпазва организма от навлизането на вредни вещества. Ако обувките ви причиняват продължителен дискомфорт, това може да доведе до вдлъбването на част от епидермиса навътре и вроговяване на кожата. Натрупаният рогов слой заприличва на жълтеникав трън, забит в ходилото. Натискът върху него при стъпване е изключително болезнен, защото го забива още по навътре. И тъй като стъпалата са подложени на непрекъснат натиск от тежестта на тялото и триене в твърдата повърхност на обувките, то най-често там въздействат механичните фактори, причиняващи кокошия трън.
Как да го познаем?
Кокошият трън е вид брадавица, израстък. В повечето случаи е с големината на грахово зърно. На външен вид изглежда като мазолесто образувание с неприятен жълтеникав цвят. По твърдост и цвят наподобява крака на кокошка, откъдето идва и името му.
Как да премахнем кокошия трън?
От изключително значение е третирането на проблема да започне в ранен стадий, докато кокошият трън е сравнително малък. С течение на времето той може да се уголеми и дори да се разпространи на няколко „огнища”, което да затрудни и забави лечението.
Най-често прилаганият метод за разрушаване на кокошия трън е криотерапията с течен азот. Повърхността на кокошия трън се абразира като целта е да се достигне до основата на трънчетата. Затова най-често са необходими няколко (3-4) процедури. Много пациенти се оплакват от повторната поява на кокошия трън на същите места, поради недостатъчно дълбоко третиране и „изрязване” на целия участък, което води до рецесия.
Друг популярен метод за третиране са лепенките. Съществуват много видове, като повечето съдържат едни и същи активни вещества, но с ниска концентрация. Целта на лепенките е подобно на течния азот да изгорят до корен кокошия трън.
Разбира се, в интернет можете да откриете безброй „бабини рецепти” за лечение и премахване на кокошия трън, но голяма част от тях са или щастливо стечение на обстоятелствата, или с недоказано полезно действие. Може да срещнете съвети за компреси с олио, оцет, картофи, лук, но ви съветваме да оставите тези продукти в кухнята и да се доверите на съвременната медицинска козметика, с клинично доказано действие.
Продуктът на Biotrade – Keratolin Corn Removal е дерматологично решение за проблема кокоши трън. Специалният гел за премахване на мазоли, втвърдена кожа и кокоши трън премахва ефективно удебелената кожа, както и на натрупаните мъртви рогови след 7-10 дни употреба.