Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Какво трябва да знаем за гликоловата киселина?

За да преборите неравномерния тен и текстура ви е необходим един малък, но мощен спасител на кожата: гликолова киселина.
Какво е гликолова киселина?


Гликоловата киселина е една от няколкото алфа хидрокси киселини (AHAS) – химикали, които се намират естествено в храни като кисело мляко, захарна тръстика, ябълките и цитрусовите плодове. В продуктите за грижа за кожата, обаче, гликоловата киселина обикновено е в синтетична форма (естествената форма често гранясва или губи своето действие по-бързо, отколкото синтетичната), която е по-стабилна и осигуряваща по-добри ползи за кожата. Молекулите на гликоловата киселина са най-малки и леки от всички AHAs, така че те са в състояние да проникнат в кожата по-лесно. Използването дори на малка концентрация (3% или по-малко) може да доведе до чудесни резултати. При продължителна употреба, гликоловата  киселина намалява появата на бръчки, подобрява неравномерния тен на кожата и намалява появата на пъпки, което води до по-младежки и по-здравословен вид на кожата.
Солидна наука
Най-просто казано, гликоловата киселина действа като ексфолиант, премахвайки мъртва кожа и стимулирайки обновяването на клетките на кожата. "Това помага за намаляване на девитализацията на кожата, отпушва порите и разкрива сияйна кожа, отървавайки се от по-старите клетки на повърхността на кожата", казва д-р Анри Дюпонт от университета в Квебек. Резултатите? Гликоловата киселина оставя кожата мека и гладка; с течение на времето, тя работи на клетъчно ниво, повишавайки производството на колаген.
Как да откриете вашата формула
Продуктите, съдържащи гликолова киселина могат да причинят лек сърбеж, зачервяване и усещане за опънатост при някои хора , обикновено тези с чувствителна кожа. Според д-р Денис Грос, дерматолог в Ню Йорк и основател на Dr. Dennis Gross Skincare, "Раздразнението е пряко свързано с концентрацията на киселината." Но без значение от вашия тип кожа, д-р Грос препоръчва смесване на по-ниска концентрация на гликолова киселина с други анти-еидж съставки, като ябълчна и млечна киселина, вместо да се скача до по-висока концентрация на гликолова киселина сама по себе си. Започнете с по-бързо абсорбираща се формула с гликолова киселина, като пилинг, ексфолиант или тоник, с концентрация от 10% или по-малко.
Динамично дуо
Гликоловата киселина е най-ефективна, когато се комбинира с други активни съставки. В борбата с акне и мазна кожа, комбинацията на гликолова и салицилова киселина или гликолова и  азелаинова киселина има отличен антибактериален и комедолитичен ефект, а при неравен тен и пигментни нарушения добавената съставка е  витамин С. За допълнителна доза анти-ейдж, се комбинира гликолова киселина с млечна, ябълчена киселина, която отпушва порите, така че ексфолиацията е по-ефективна. Двете правила, които трябва задължително да следвате, когато използвате продукти с киселини? Хидратирайте кожата си щедро и прилагайте ежедневно слънцезащитни продукти. (Но Вие така или иначе вече трябва да правите това.)
Речник на грижа за кожата
Алфа хидрокси киселини (AHAs): Група водо-разтворими киселини-като гликолова, лимонена, млечна, ябълчена и винена киселина, които естествено се намират в храните.Тяхното действие е свързано с отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата и изглаждането на фините линии и бръчици по кожата.
Гликолова киселина: С най-малките и най-леки молекули от всички AHA, гликоловата киселина прониква лесно в дермата, което я прави най-ефективната при продукти за грижа за кожата.
Млечна киселина: AHA, извлечена от кисело мляко. Млечната киселина е най-известна с това, че води до изсветляване и освежаване на кожата.
Ябълчена киселина: Съдържаща се в плодовете и особено в ябълките.Тази AHA спомага за намаляване на появата на фини линии и бръчки.
Салицилова киселина: Мастно-разтворима бета хидрокси киселина, най-известна със способността си да се бори с акнето. Има отлично комедолитично действие.
Витамин С: Също известен като аскорбинова киселина, витамин С стимулира производството на колаген в кожата и е мощен антиоксидант.
Дерматологичната козметика на biotrade предлага няколко продукта с комбинации от AHA и BHA. Най-иновативният от тях е Pure skin тоник, комбинация от гликолова, азелаинова и салицилова киселина. Ефектът от него е почти мигновен за хора с мазна и пост акнеична кожа. Резултатите след няколко нанасяния са свиване на разширените пори, изравняване на общия тен на кожата, премахване на черните точки и драстично намаляване на нововъзникващите пъпки и възпаления. По-дългосрочната употреба на Pure skin тоник води до намаляване на фините линии и бръчки, фина ексфолиация и видимо озаряване и освежаване на общия вид на кожата. И тъй като правилото за хидратация важи и тук с пълна сила, в серията за чиста кожа има и дълбоко хидратиращ крeм със същата марка Pure skin.