Sfaturi

Informaţii şi sfaturi

Митове и легенди за акнето!

 

Ако сте страдали от акне или все още се борите с него, вероятно сте чували безброй съвети за това какво да направите или да не правите, за да се отървете от пъпките си. Със сигурност сте минали и през всички бабини деветини, народни лечения, козметични и лекарствени препарати, с които сте се опитали да изтриете от лицето си всичко живо! Но голяма част от битуващите в обществото истини всъщност са градски митове и легенди, които трябва да бъдат оборени още сега. Ето 7-те най-често срещани митове, касаещи акнето:
 

 

Мит №1 Излагането на слънце и тенът лекуват акнето / Черното отново е на мода!
 

Факт: Да се препичаш на плажа под жаркото слънце и да събираш тен в солариума са две действия, които карат кожата да потъмнее. Това временно намалява видимостта на зачервяването, предизвикано от акнето. Но в момента, в който тена избледнее, акнето се оказва отново на същото място, и то без подобрение.
Ходенето на солариум или на плаж също така допълнително изсушава и раздразва кожата. И по-лошо, УВ лъчите  повишават риска от пигментни петна, от преждевременно остаряване на кожата и появата на рак. Затова, изобщо не забравяй да използваш слънцезащитен крем с фактор поне SPF 20, който не запушва порите. Този вид  кремове се обозначават като „некомедогенни“!
 

 

 

Мит №2 Пърженото, мазното и шоколадът причиняват акне! / Пост и молитва за хубава кожа!
 

Факт: Всъщност няма научно доказателство в твърденията, че диета, включваща пържени картофки, пица и шоколад може да причини акне. Определено това са вредни храни и не се препоръчват за консумация от всеки, който иска да живее вечно и добре. Този мит обаче може да бъде много полезен, защото ще накара младите хора да бъдат по-отговорни към храната, която ядат и да предпочитат да консумират повече плодове и зеленчуци за сметка на пица и шоколад.
 

 

Мит №3 Основната причина за акне е лошата хигиена / От мръсен по-мръсен или защо хигиената е важна!
 

Факт: Кожните инфекции могат да бъдат свързани с акнето в някои отношения. Но лошата хигиена в действителност не е причина за поява на акне. Мастната секреция в съчетание с мъртвите клетки предизвиква акне.  Тази комбинация се образува под повърхността на кожата, където е невъзможно да се достигне и да бъде почистено.
Въпреки това, нежното измиване с мек сапун и вода най-малко два пъти дневно е най-добрият начин за намаляване на бактериите, които могат да предизвикат инфекция на кожата, което води до акне.
 

 

Мит №4 Козметичните продукти и гримът причиняват акне/ Бъди естествена, забрави за макиажа!
 

Факт: Това е истина, но не напълно. Някои козметични продукти не се препоръчват, защото могат да запушват порите и така да предизвикват появата на пъпки. Въпреки това на пазара вече има „некомедогенни“ гримове и кремове, които са безопасни дори за хората, страдащи от акне. А има и такива, които съдържат съставки, лекуващи акнето.
 

 

Мит № 5 Най-добрият начин да се справите с пъпките е да ги изстискате /Стискай до отмаляване!
 

Факт: Изкушаващо е, но изстискването на пъпките изобщо няма да ви помогне да си решите проблемите. Изстискването може да вкара бактериите по-дълбоко в кожата, което да доведе до инфекция и зачервяване. По-лошото е, че колкото повече стискате пъпките получавате все повече тъмни  петна, а вероятността да ви останат белези за цял живот е голяма. Ако пъпките ви притесняват много, посетете дерматолог и се поинтересувайте от неговото мнение!

 

Мит №6 Колкото повече продукти против акне ползваш, толкова по-бързи и добри резултати!
 

Факт: Колкото повече продукти и процедури дневно правите на лицето си, толкова резултатът  от тях не ви е сигурен и надежден.  Даже напротив! Едновременната употреба на няколко продукта против акне – лосиони, скрабове, кремове, сапуни и т.н – могат да ви докарат допълнително раздразнение на и без това възпалената кожа. В такъв момент дори няма да можете да определите от кой продукт точно ви е пламнала кожата. Придържайте се към прости схеми с не повече от 3 продукта едновременно – почистване, терапия и поддържане.

 

Мит №7 Стресът е причина за акне!
 

Факт: Много хора вярват в този мит, но уви и той не е научно доказан. Едно е сигурно – стресът може да влоши съществуващото акне, но не е причина за появата му!  В голяма степен,  когато човек е под стрес, той по-често докосва лицето си и чопли наличните пъпки по него, което от своя страна води до допълнително разраняване и зачервяване на кожата. Стресът може и да засили себумната секреция на мастните жлези, което също е предпоставка за увеличаване на пъпките и комедоните.